O tym, że pewnych warzyw i owoców nie należny ze sobą łączyć słyszał każdy.
Niektórzy słyszeli zapewne również i taką teorię aby nie łączyć soków
warzywnych i owocowych.
Ja jednak mam zupełnie inne zdanie.
Jeśli czytałeś mój post o sadzeniu warzyw w ogrodzie możesz domyślać się do
czego zmierzam.
Zarówno warzywa jak i owoce mają swój
ładunek który jest dodatni (+) lub ujemny (-)
Jak wiesz z fizyki połączenie dwóch różnych ładunków powoduje ich wzajemną
neutralizację.
Jeśli więc wyciskając sok połączysz w jednym napoju owoce/warzywa o jonizacji
dodatniej i ujemnej stracisz bardzo wartościową część tegoż soku.
Zafascynowana tymi cudownymi właściwościami roślin sprawdziłam te
najpopularniejsze aby dowiedzieć się czegoś o ich jonizacji.
Co bardzo ciekawe wszystko zgadza się z "babcinymi" zaleceniami o
niełączeniu pewnych roślin ze sobą.
Sądzę, że tą właśnie zasadę należy zastosować przy komponowaniu własnych
codziennych soczków.
Rośliny o jonizacji dodatniej (+)
ogórek, papryka, pietruszka, burak, chrzan, kalarepa, imbir, cytryna, jarmuż,
jabłko, agrest, orzech włoski, kiwi, ananas, mięta, czarna jagoda.
Rośliny o jonizacji ujemnej (-)
pomidor, rzodkiew, seler, fasola, marchew, szczypiorek, cebula, czosnek,
koperek, sałata, kurkuma, chlorella, śliwka, gruszka, malina, jeżyna,
truskawka, borówka, bez, brzoskwinia, pomarańcza, awokado, truskawka, banan,
jagody goji, grejpfrut, morela, pieprz cayene, mleko kokosowe.
Połączenie roślin wg powyższego podziału daje niesamowite walory smakowe
oraz zdrowotne.
Np. korzeń pietruszki, burak, czerwony, imbir, cytryna.
Marchew, gruszka, malina.
Przede wszystkim chwilę po wypiciu takiego soku organizm "zaskakuje",
że wydarzyło się właśnie coś co do tej pory nie miało miejsca bo do jego
wnętrza dostała się pełna gama energetycznie przyswajalnego pożywienia oraz
wody strukturalnej o konkretnym ładunku.
Organizm czym prędzej uruchamia wszelkie procesy aby jak najlepiej wykorzystać
wszystko to czym został obdarowany. Uruchamiają się procesy trawienia,
przyswajania i uleczania. Po kilku dniach picia takich soków poczujesz ogromną
różnicę.
Koniecznie należy tu wspomnieć, że polaryzacja pożywienia ma szczególne
znaczenie w czasie usuwania z organizmu szkodliwych substancji.
W detoksykacji biorą udział zarówno jony dodatnie (+) jak i ujemne (-) i każdy
z nich odpowiada za usuwanie innych szkodliwych dla organizmu substancji.
Dlatego tak ważne jest zachowanie jonizacji pożywienia.
Niestety pożywienie włożone do lodówki traci nie tylko polaryzacje, ale i inne
swoje energetyczne właściwości jak choćby kolor, którym emanuje a który jest
dla ludzkiego organizmu darmową chromoterapią czyli leczeniem kolorem.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykułach o lodówce oraz o tym jak sadzić rośliny w ogrodzie.
Umów się na wizytę już dziś i odzyskaj zdrowie
Napisz e-mail zadzwoń